apríla 29, 2007

Luki a horor

Pekne sa nám to tu strieda, čo poviete? A to ešte pár zaujímavých kusov do desiateho mája, kedy odpískame záverečnú, zostáva na zozname. A, páni, mala by príjsť aj jedna švárna slovenská dievčina... Dnešného osloveného, Lukáša Volšana známeho skôr ako Lukiho, niektorí kútikom oka zahliadli už na Studna.net. V roku 2006 sa stal jedným z redaktorov Necronomiconu, druhého (a posledného – Studna.net) kvalitného českého webu, orientovaného výlučne na horor a veci s ním súvisiace. Mňa si Luki získal napríklad tým, že máme občas podobne zvrhlý vkus a dokážeme pokladať remake Omena (so skvelým Lievom Schrieberom v hlavnej úlohe) alebo béčko Resident Evil za nadpriemerne zábavné filmy. Takže čo, je horor podradný žáner?

Horor jako podřadný žánr. Je pravda že je tak všeobecně většinou vnímán, a mnozí lidé nad ním také jen znechuceně mávnou rukou, ale skutečně je tomu tak? Lidé mají tendenci označit žánry za podřadné většinou když podle nich samotných nedosahují určité intelektuální nebo umělecké hodnoty, což je samozřejmě holý nesmysl protože se nedá hodnotit celý žánr na základě několika filmů které „šláply vedle“.

Horor prošel dlouhou a trnitou cestou, chudými a plodnými obdobími a jedno z období kdy kvetl a zároveň upadal do hlubin „podřadnosti“ jsou 70. a 80. léta. Právě díky tomuto období už bude horor navždy veřejností označován jako brakový nebo podřadný. Na jednu stranu tady máme vynikající filmy a na stranu druhou jsou zde desítky projektů které vznikly jen tak, aby se neřeklo a aby se samozřejmě svezly na vlně popularity jiných filmů. To že většina z nich je opravdu brak, který ani nestojí za zmínku a do kterého jeho autoři nevložili ani špetku snahy je snad jasné a je smutnou pravdou že právě tyhle filmy se vepsaly tak hluboko do podvědomí veřejnosti... ať už to jsou kousky firmy TROMA (ty filmy si však své neskonalé debility byly alespoň vědomy což je činí přece jen koukatelnými) nebo filmy nějakých anonymních „filmařů“ které jen snažily překonat jeden druhý v počtu směšných krvavých scén a co nejvíce „šokujícího“ materiálu, až se časem úplně zapomnělo na to že horor má na víc. Skoro úplně se vytratily například duchařiny a trh byl zaplavený filmovým bahnem.

Dnes už je situace samozřejmě mnohem lepší, ale pořád jsou někteří distributoři obezřetní a raději svůj film označí například jako thriller... proč? Sami totiž vědí čemu věří většina lidí, že horor není nic jiného než hloupý krvák. Předsudky jsou tady pořád, stačí si najít libovolnou filmovou databázi. Naopak knižní popřípadě videoherní horor vzkvétá neustále a většinu ani nenapadne nad ním ohrnout nos.

Osobně si myslím že podřadný žánr neexistuje. Ve všech filmových žánrech se najdou špatné filmy, jen je jich někde více než jinde. Mnozí lidé tyhle filmy vyhledávají a považují je za skvělou zábavu, někteří dokonce věří že jen tyhle filmy jsou skutečnými zástupci svého žánru. Pravda je samozřejmě úplně jinde a někde tam venku, skutečnost je však taková že většina lidí má horor zaškatulkovaný určitým způsobem a zapomíná na to jak široký žánr to je. Horor nemusí jen děsit... patří do něj i to znepokojivé nebo nepříjemné, depresivní nebo mrazivé, nejsou to jenom masakry a vyvražďovačky nebo monstra ale i psychologické skládačky, napínavé duchařiny nebo znepokojivé surrealistické bizarnosti a na to se už často zapomíná.

LUKI NA CSFD: http://www.csfd.cz/uzivatele.php?viceouzivateli=30493

NECRONOMICON: http://necronomicon.mfantasy.cz/



Žiadne komentáre: